Behandeling van uw wervelkolom in Capelle aan den IJssel

De voorkomende problemen van de wervelkolom kunnen verregaande gevolgen hebben voor het functioneren van andere lichaamsdelen. Het gaat niet alleen om stijfheid, tintelingen en pijn. Dit komt doordat wervelfixaties ook autonome zenuwen beïnvloeden die naar de organen lopen. Gal- en maagproblemen vormen een goed voorbeeld van klachten waarbij de chiropractor behulpzaam kan zijn.

Contact

De wervelkolom in het algemeen

Uiteenlopende klachten die samenhangen met de wervelkolom, hebben een eigen naam gekregen. We noemen er enkele:

  • Ischias betreft pijn langs de loop van de zenuw van die naam, vanuit de bil langs de achterkant van de dij en soms via de knieholte door in het onderbeen tot in de voet. De oorzaak ligt meestal in de onderrug maar de zenuw kan ook bekneld raken in de bil.
  • Spit ontstaat door het verstuiken van de onderrug. Vaak is er hevige, stekende pijn en kan de patiënt zich niet meer op of neer bewegen. Een enkele keer komt deze dan letterlijk kruipend binnen en het is zaak de rug zo goed als het gaat en voorzichtig los te maken, zodat de eigen herstelkracht wordt bevorderd en de patiënt weer een beetje uit de voeten kan.
  • Hernia ontstaat meestal in de onderrug maar ook vaak in de hals of zelfs in het thoracale gebied. De tussenwervelschijf is dan verzwakt en puilt rondom uit, waarbij soms een zenuwwortel wordt geraakt. Tintels en pijnen kunnen dan doorlopen tot de tenen, terwijl de pijn in de rug nog mee kan vallen. Indien ook nog een stukje van de kern van de schijf door een scheur naar buiten komt heet het hernia. De behandeling daarvan is meestal goed mogelijk maar de genezing duurt langer; de patiënt begrijpt dat meestal wel.

Behandeling van uw klachten

Bij elke behandeling betrekt IJssel-Chiropractie de hele wervelkolom en alle problemen die daarmee samenhangen. Een chiropractor controleert de wervelkolom op blokkades. Door een gedegen onderzoek en een gerichte behandeling lokaliseert en corrigeert de chiropractor deze blokkades. Veel patiënten komen met uiteenlopende klachten die allemaal aan de orde komen. Dus als u meerdere klachten hebt, worden deze allemaal behandeld en wordt u niet verzocht om voor elke klacht een nieuwe afspraak te maken.

Hernia

Bij een hernia is sprake van een uitstulping van een tussenwervelschijf in de wervelkolom. Deze uitstulping kan druk veroorzaken op een zenuw, waardoor pijn en uitstraling in het been of een arm wordt veroorzaakt. Een hernia kan zowel plaatsvinden in de lage rug als in de nek. Soms leidt een hernia tot zenuwpijn, uitval van de zenuw of tintelingen. De chiropractor behandelt een hernia door de druk op de zenuw te verminderen.

Ischias

Ischias is een uitstralende zenuwpijn in het been of de bil. Ischias ontstaat wanneer er teveel druk op de grote beenzenuw komt te liggen. Deze zenuw, die vanuit de onderrug naar de voet loopt, kan geïrriteerd of ontstoken raken als gevolg van een beknelling. Vaak is een hernia de veroorzaker van ischias; in dat geval raakt de zenuw bekneld in de rug. De grote beenzenuw kan echter ook bekneld raken op andere plekken. Door de beknelling ontstaat uitstralende zenuwpijn in het been. Net als bij een hernia behandelt de chiropractor de klachten door de druk op de zenuw te verminderen.

Scoliose

Bij scoliose is er sprake van een zijwaartse scheefstand van de wervelkolom. Scoliose kan onder meer veroorzaakt worden doordat het ene been korter is dan het andere been. Door dit lengteverschil ontstaat scheefstand van het bekken, waardoor de wervelkolom eveneens scheef komt te staan en een zijdelingse verkromming van de rug ontstaat. Door deze scheefstand kunnen zenuwen gaan irriteren, met pijn tot gevolg. Scoliose ontstaat meestal in de kinderjaren. De chiropractor lokaliseert de blokkades in de wervelkolom en het bekken om de oorzaak te achterhalen. Het uiteindelijke doel is de lichaamshouding te verbeteren, de beweeglijkheid van de wervelkolom te vergroten en de functie van de geïrriteerde zenuwen te herstellen.